Virussen zijn kleine ziekmakertjes. Ze zijn kleiner dan bacteriën. Een virus kun je alleen zien met een speciale microscoop als je het meer dan 200.000 keer vergroot. Elk virus bestaat uit twee delen: een draadje met daaromheen een mantel. Er bestaan ontzettend veel soorten virussen die er allemaal anders uit zien en ook allemaal andere ziektes geven. Het ene virus heeft ronde knopen op zijn mantel en het andere virus heeft vierkante knopen op zijn mantel. Ze zijn allemaal verschillend van vorm.
Heel veel mensen weten het verschil niet tussen virussen en bacteriën. Hier zijn een paar verschillen tussen bacteriën en virussen:
- Een virus is 100 keer zo klein als een bacterie.
- Een virus komt pas tot leven als het virus in iemand zijn of haar lichaam is, een bacterie niet, die leeft ook buiten het lichaam.
- Een virus nestelt zich meestal in de cellen, maar bacteriën blijven meestal buiten de menselijke cellen.
- Antibiotica werken alleen voor bacteriën en niet voor virussen.
- Tegen virussen bestaan eigelijk geen medicijnen.
Zika-virus.
Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoortsmug. Het zikavirus is een virus ziekte zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt voornamelijk overgebracht door steekmuggen die vrouwelijk zijn. De zikakoorts is op dit moment nog een heftige aandoening waar geen behandeling voor is. Er zijn allemaal aanwijzingen dat besmetting met het virus ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid kan hebben, als een zwangere vrouw gestoken wordt is dit vooral heel erg gevaarlijk voor de ongeboren baby, omdat zwangere vrouwen die het zika-virus oplopen, kans lopen een baby te krijgen met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen.